Til innholdet

Fant varebil fullastet med stjålne maskiner til en halv million kroner

I en varebil på en parkeringsplass i Ljungskile i Sverige ligger 7 stjålne maskiner – sporingsenheten i den ene leder politiet rett til bilen.

I starten av juli tikker det inn en telefon til GSGroups søksteam. Mannen jobber i et maskinutleiefirma og forteller at de har blitt frastjålet en anleggsmaskin med en verdi på 100 000 kroner.

- Kunden tok kontakt med oss og fortalte at en av maskinene deres var stjålet. Vi satte da i gang en søksoperasjon, forteller administrerende direktør Espen Virik Ranvik i GSGroup.

Det var Ole Kristian Gullerud fra Ekspert Maskinutleie som ringte inn og meldte fra om tyveriet av maskinen, en såkalt vibroplate. Ekspert Maskinutleie AS ble etablert i 1998 på Langhus i Ski, og har en utleiepark på godt over 2100 objekter. Egentlig mistenkte de at to maskiner var blitt borte, men kun en var utstyrt med en sporingsenhet. Håpet var allikevel at begge to skulle befinne seg på samme plass.

Dyr teknologi i anleggsmaskiner

GSGroup er en ledende europeisk leverandør av systemer og tjenester for mobile datafangstløsninger, og har siden starten av 90-tallet utviklet sporing- og gjenfinningssystemer. Ranvik sier tyvene vet hva de er ute etter, og at de har opplevd en økning i antall tyverier av anleggsmaskiner og utstyr.

- Tyveri av maskiner og utstyr har blitt et økende problem. Anleggsmaskiner er ofte svært kostbare og har betydelig mer teknologi i seg enn sine forgjengere. Det gjør dem til populære objekter å stjele for tyvene, noe vi ser i våre søks- og sporingslogger, sier Ranvik.

Anleggsmaskinene som først ble meldt stjålet i Norge, ble raskt kjørt over grensen til Sverige, men det er uklart hvor maskinene skulle kjøres videre. Gullerud i Ekspert Maskinutleie sier hendelsen på ingen måte er unik.

- Det er ikke første gang vi opplever tyveri av maskiner og utstyr. Det er utrolig kjedelig og ikke minst ressurskrevende å søke etter utstyr og maskiner, sier han.

Søksteam, partnere og politiet i Sverige ble koblet inn, og et halvt døgn etter at maskinene ble stjålet, åpnet politiet opp dørene på en hvit varebil som stod parkert på en parkeringsplass i Ljungskile i Sverige. I bagasjerommet lå begge de to stjålne maskinene, samt fem til. Senere skulle det vise seg at de fleste stammet fra Ekspert Maskinutleie, selv om tyvene hadde gjort sitt beste for å fjerne identifikasjonsnumrene på maskinene.

- Vi er glade for at maskinene ble funnet. Det er snakk om verdier på rundt en halv million kroner, som er en betydelig sum, sier Gullerud. Helst skulle vi vært saken foruten, men noen er ute etter å tjene raske penger ved å stjele fra andre, selge det videre, eller bruke utstyret selv, sier Gullerud.

Espen Virik Ranvik i GSGroup berømmer alle som deltok i operasjonen.

- Syv maskiner som til sammen har en verdi på rundt en halv million kroner er selvfølgelig av stor betydning for kunden, og det er gledelig at de får tilbake sine maskiner og utstyr, sier han.

Ekspert Maskinutleie AS har i dag 47 ansatte, fordelt på seks avdelinger: Langhus, Asker/Bærum, Drammen, Romerike, Ringerike og Innlandet. Kundene er små, mellomstore og store entreprenører, anleggsgartnere, samt statlige og kommunale virksomheter, og selskapet har god lønnsomhet. Operasjonssjef i Ekspert Maskinutleie, Arvid Vegge, roser GSGroup for innsatsen i søket etter firmaets stjålne maskiner.

- Vi er veldig godt fornøyd med responsen fra GSGroup, sier Vegge.