Til innholdet

Frastjålet bilen for andre gang – funnet med sporing fra GSGroup

Siden starten i 1992 har teknologifirmaet GSGroup gjennomført flere tusen søk etter objekter som har blitt stjålet fra bedrifter eller privatpersoner. For Geir Kalstad ble sporingsenheten redningen da han oppdaget at bilen hans var stjålet – og det for andre gang.

- Da jeg forstod at bilen var stjålet ble jeg naturlig nok oppgitt og sint. Jeg tenkte; Nei, det kan ikke være mulig!


I 2016 opplevde Kalstad at uvedkommende i løpet av natten hadde tatt seg inn i og stjålet bilen hans, en Toyota Landcruiser. Kort tid senere ble det klart at han på ingen måte var alene om å ha blitt utsatt for tyveri. Tre biler av samme merke og modell har i løpet av timer blitt stjålet i samme nærområde.


- Det at tre biler av samme modell forsvinner fra samme område samme natt, vitner om at dette har vært planlagt i detalj over en lengre periode. Bilprodusentene bruker betydelige ressurser på å lage gode låsesystemer og startsperresystemer, men ressurssterke kriminelle miljøer arbeider i minst like stor grad med å knekke disse systemene. Og de lykkes med det, forteller administrerende direktør i GSGroup, Espen Virik Ranvik.


Nesten tre år senere er bilen fortsatt ikke kommet til rette, men på gårdsplassen kom etter hvert en tilsvarende Toyota Landcruiser på plass. Heller ikke den flunkende ny, men ny for Kalstad.


Ranerne kom tilbake


Det sies at lynet sjelden slår ned samme sted, men to år etter at uvedkommende tok seg inn på eiendommen og stjal bilen, skulle Kalstad igjen bli utsatt for biltyveri. En tidlig morgen oppdager han at bilen er borte, men bilnøklene henger fortsatt på nøkkelknippet og det er ikke tegn til innbrudd i boligen.


– Kunden tok kontakt med vårt søksteam etter å ha oppdaget at bilen ikke stod på gårdsplassen. Han hadde begge nøklene til bilen som også var tilfellet da den forrige bilen ble stjålet. Vi forstod raskt at dette mest sannsynlig var samme tyverioperasjon som ble brukt i samme nabolag noen år tidligere, og fikk raskt lokalisering på bilen, sier Ranvik.


Begge bilene som ble stjålet var mellom fem og sju år gamle, og hadde alle det samme låsesystemet, men denne gangen sørger en liten sporingsenhet for at tyvene ikke kan gjemme seg bort, og Landcruiseren er nå tilbake hos den rettmessige eieren.


- Jeg skjønner godt at folk velger å installere en sporingsenhet både for å sikre egne eiendeler, men også for å forhindre kriminalitet og la de ansvarlige stå til ansvar for sine handlinger, sier Kalstad, som er klar på hvorfor han valgte å sikre bilen med en sporingsenhet.

- For meg handler det om trygghet, og å ta de forholdsreglene man kan etter å ha opplevd at uvedkommende tok seg inn i og stjal bilen min. Jeg er veldig glad for at den har kommet til rette, og at tyvene ikke fikk kjørt bilen ut av landet.


Flere medier har den siste tiden skrevet om hvordan organiserte kriminelle miljøer stjeler biler og utstyr, og frakter dette gjennom nøye planlagte ruter til Europa og Asia.


- Tyveri av biler i dag er mer organisert og profesjonalisert enn for en del år tilbake. Det er mye penger som står på spill, og biler, båter og annet tyvegods når forbausende langt på kort tid. Den sammensatte teknologien i sporingssystemene vi bruker, kombinert med et godt samarbeid med forsikringsbransjer og politi i hele Europa, gjør oss i stand til å være et skritt foran i løypa, sier Ranvik.

Relaterte nyheter