Til innholdet

Kriminelle nettverk utnytter kriser og våre endrede vaner

Det er ikke bare eksperter på dataangrep som ser pandemier og kriser som et mulighetsvindu. Også biltyver ser sitt snitt til å stjele når de tror sannsynligheten for å bli tatt minker.

 

 

 - Vi ser dessverre at kriminelle har en tendens til å dra nytte av situasjoner som disse, sier leder for sporing- og gjenfinningsdivisjonen i GSGroup, Aivars Vilnitis.

GSGroup har i nesten tre tiår jobbet og utviklet produkter som sporer og gjenfinner tapt utstyr og maskiner.  Vilnitis forteller at tyver ofte har en tendens til å slå til når sjansen for å bli tatt er mindre sannsynlig, som helligdager, helger og uforutsette hendelser.

- I disse tider hvor mange mennesker må være hjemme og isolere seg i flere uker, blir det naturlig nok mindre bilkjøring og flere endrede vaner. Dette gjør det mer praktisk for tyvene å stjele biler og annet utstyr, og det reduserer også sjansen for å bli tatt da det er færre som er ute og ferdes i gatene og i bybildet for øvrig.

Flere biler stjålet de siste par dagene

Vilnitis sier de har opplevd en økning i antall biltyverier de siste ukene. Hans håp er at folk sjekker bilene sine  jevnlig, holder et vaktsomt øye og varsler om unormal aktivitet.  Å holde en daglig rutine gjør det vanskeligere for tyvene å stjele verdisakene dine. Sjekk bilen og utstyret ditt daglig, men sørg for å sjekke på forskjellige tider hver dag.

- En annen taktikk som brukes av dagens biltyver er å skanne nøklene gjennom en dør eller en vegg, forteller Vilnitis. Derfor må det tas forholdsregler for å gjøre det så vanskelig som mulig for dem å få det de er ute etter. Heldigvis er det mange ting du kan gjøre selv som ikke trenger å koste mye eller ta mye tid. Med teknologiens fremgang har tyvene gått fra en mekanisk og fysisk metode til avskjæring og blokkering av signaler. I dag er de fleste biler utstyrt med et nøkkelfritt system. En erfaren biltyv  kan stjele en bil på få sekunder, og sett utenfra ligner ikke dette på en forbrytelse i det hele tatt.

 

Her er våre beste tips for å beskytte bilen din:

1) lås bilen selv når bilen er parkert hjemme eller i en garasje

2) ikke la bilen stå på tomgang  og spesielt ikke dersom du ikke sitter i bilen selv 

3) velg parkering med belysning og parker i synlige, ikke avsidesliggende områder

4) beskytt nøklene dine, spesielt hvis det er en bil med såkalt key-less-nøkkel

5) vær nær nok til å se bilen din når du låser den med en nøkkelfri/key-less-nøkkel, for å forsikre deg om at du hører og ser at bilen faktisk er låst, og at ingenting forstyrret signalet

6) lagre nøkkelfrie bilnøkler i en boks som blokkerer signaler. Hvis du ikke har en slik  kan du lagre nøklene i kjøleskapet (+ 5C - + 10C). Ikke glem reservenøkkelen!

 

Og ikke glem å installere et skjult sporingssystem som lar deg finne igjen bilen dersom den skulle bli borte!

 

Les mer om og bestill elektronisk sporingsutstyr fra vår nettbutikk