Til innholdet

Slik beskytter du bilen mot tyveri

Det er ikke bare eksperter på dataangrep som ser pandemier som et glimrende mulighetsvindu. Også biltyver ser sitt snitt til å stjele mer når de tror at sannsynligheten for å bli tatt er liten.

Kriminelle drar nytte av våre endrede vaner under Covid-19

«Vi ser at kriminelle har en tendens til å dra nytte av endrede situasjoner, slik som nå under Covid-19,» forklarer Aivars Vilnitis, som er leder for sporing og gjenfinning her i GSGroup.

GSGroup har i snart tre tiår jobbet med og utviklet produkter som sporer og gjenfinner tapt utstyr og maskiner. Hvert eneste år finner vi savnet utstyr til en verdi av flere millioner kroner. Vilnitis forteller at tyver ofte har en tendens til å slå til når sjansen for å bli tatt er mindre sannsynlig, slik som helligdager, helger og andre uforutsette hendelser – slik som nå under Covid-19.

I disse tider med hjemmekontor og isolasjon, blir det naturlig nok mindre bilkjøring og flere endrede vaner for de aller fleste av oss. Dessverre kan dette også føre til at det blir enklere for kriminelle å stjele biler og annet utstyr – uten at dette blir oppdaget umiddelbart. De får rett og slett et kraftig forsprang.

 

Økning i antall biltyverier under Covid-19

Vilnitis forklarer at det har vært en økning i antall biltyverier de siste ukene. Han abefaler alle bileiere å sjekke biler og utstyr jevnlig, samt holde et vaktsomt øye med nabolaget. Det bør varsles om det er unormal aktivitet, påpeker Vilnitis.

«Husk at å holde en daglig rutine gjør det vanskeligere for tyver å stjele verdisakene dine. Sjekk bilen og utstyret ditt daglig, men sørg for å sjekke til forskjellige tider hver dag,» advarer Vilnitis.

 

Enkelt å stjele biler med keyless-teknologi

De fleste moderne biler kommer nå utstyrt med keyless-teknologi. Dessverre kan dette gjøre deg til et enkelt bytte for kriminelle med lumske hensikter. Takket være teknologiske fremskritt har kriminelle nå gått fra en mekanisk og fysisk metode for biltyveri til avskjæring og blokkering av signaler.

En erfaren biltyv kan stjele en bil med keyless-teknologi på få sekunder, og sett utenfra ligner det ikke på en forbrytelse i det hele tatt.

Tviler du på at det er mulig? I 2016 foretok NAF en stor test sammen med ADAC i Tyskland. Takket være svakhetene ved keyless-teknologien brøt NAF seg inn i alle de 25 bilene som deltok i testen, og kjørte deretter avgårde uten å etterlate seg ett eneste spor. Hele 19 forskjellige bilmerker var representert i testen. Du kan finne resultatene fra NAFs test her.

Dagens biltyver trenger kun to ting for å stjele en bil med keyless-teknologi; en sender og en mottaker. Mottakeren plasseres så nær nøkkelen som mulig, og senderen plasseres nær bildøren. Senderen kan utvide rekkevidden på signalene med flere hundre meter.

 

Hvordan beskytter du bilen mot tyveri?

  1. Vi anbefaler at du alltid låser bilen. Selv når den står trygt parkert i garasjen hjemme.
  2. Velg en parkeringsplass med god belysning. Ikke parker i avsidesliggende områder.
  3. Har du keyless-teknologi? Beskytt bilnøklene ved å oppbevare de i en metallboks (Ikke glem reservenøkkelen!)
  4. Installer et skjult sporingssystem. Dette gjør det enkelt å spore bilen om den skulle forsvinne!