Til innholdet

Teleskopkran stjålet fra byggeplass i Finland, funnet i Estland

En teleskopkran til en verdi av 120 000 euro ble stjålet fra en byggeplass i Vantaa, rett utenfor Helsingfors. Tyvene klarte å deaktivere sporingssystemet ved å klippe GPS-antennen. Dette hindret imidlertid ikke GSGroups søketeam fra å lokalisere kranen.

- Det var en utfordrende operasjon, men vi klarte å finne kranen til tross for forsøk på å deaktivere sporingen, sier Tiia Kaukolampi, salgssjef hos GSGroup Finland.

En tidlig morgen fikk søksteamet en telefon fra Finland. I den andre enden rapporterte en fortvilet kunde at en teleskopkran hadde blitt stjålet i løpet av natten. Søketeamet søkte opp enheten som var montert på kranen, og den er i beveglse. Nærmere bestemt  på motorveien lastet på en maskintrailer.

- Vi fikk noen posisjoner og kunne se et mønster som tydet på at kranen var på vei ut av Finland. Og helt riktig, kort tid etter rapporterte enheten at kranen var om bord på en ferge på vei til Estland. Vi ringte deretter til det estiske politiet og informerte dem om situasjonen, sier Kaukolampi.

En stund senere fikk vi bekreftelse på at kranen hadde nådd havnen i Estland. Enheten var satt til sporingsfunksjon, noe som gir oss enhetens plassering langt hyppigere enn vanlig.

Lyktes med å klippe GPS-en

- Søketeamet ser at kranen, fortsatt lastet på maskintraileren, har forlatt ferge-terminalen og beveger seg med mye større hastighet.

Plutselig stopper kranen.

Tyvene svinger av motorveien og inn i et industriområde. Så, ut av ingenting, klippes signalene, og enheten forsvinner fra skjermene på alarmsentralen hos GSGroup.

- Det viste seg at tyvene fryktet at de ble sporet og stoppet for å lete etter enheter montert på kranen. Da de fant den, klippet de av GPS-antennen. Når noen klipper av GPS-en gjør det ikke akkurat jobben vår enklere, men vi er heller ikke lammet, slik tyvene hadde trodd, sier Kaukolampi.

GSGroup har tidligere skrevet flere artikler om hvordan bruken av tre forskjellige radioteknologier gir dem en fordel i kampen mot kriminalitet. Nå var det nettopp disse teknologiene, kombinert med intern ekspertise, som ble satt i bruk.

- Det er en dempet og spent stemning når en søkeoperasjon pågår. Alle vet hva som står på spill, og alle jobber mot det samme målet: å gjenopprette et stjålet objekt. Denne gangen: en teleskopkran til en verdi av over 100 000 euro.

Samarbeidet mellom GSGroup og det estiske politiet viser seg å være avgjørende.

Vi klarte å få noen data fra vår sporingenhet, til tross for at GPS-antennen var klippet av. Vi leverte denne informasjonen til det estiske politiet, og de klarte å finne og beslaglegge kranen før de returnerte den til rettmessig eier.

- Vi er glade for at teknologien vår igjen spilte en rolle i å gjenopprette stjålne gjenstander og returnere dem til rettmessig eier. Vi vil takke det estiske politiet for deres effektive samarbeid. Samarbeid er nøkkelen til å bekjempe denne typen kriminalitet, sier Kaukolampi.