Til innholdet

Tilbakeblikk: Sofa gjenfunnet i Danmark

Vår kunde i Danmark opplevde det svært så kjedelige: gjentatte innbrudd i sitt sommerhus et sted på Sjælland. Tyvene stjal blant annet deres nye skinnsofa.

Historien vi idag skal fortelle om har faktisk 20-års jubileum i disse dager. GSGroup eller Guard Systems som vi het den gangen ble opprinnelig etablert i 1992 og startet med den unike forretningside om å kunne lokalisere stjålne båter etter tyveri. Våre kunders båter ble på forhånd utstyrt med en radiobasert peilesender (tracker) og om de ble stjålet kunne vi med vår unike egenutviklede teknologi finne den igjen på lang, eller mer riktig fortalt, veldig lang avstand. Om vi tok vår egen flymaskin i bruk kunne vi oppnå kontakt på en avstand på 500 kilometer. Faktisk så var det jord-krummingen, altså det faktum at jordkloden er rund, som var vår største utfordring. Men med en flymaskin så bød ikke det på så store problemer, det var bare om å gjøre å komme seg opp i høyden. Etter de første driftsår videreutviklet vi teknologien og utvidet også markedsområdene, derav hvilke objekter som vi kunne sikre. Dette var altså en god stund før verden hadde blitt kjent med GSM-mobiltelefoni- og GPS-teknologi. Dagens historie handler også om et objekt vi vanligvis ikke sikrer, men her skulle vi hjelpe en kunde og et forsikringsselskap med å løse et problem.

Vår kunde i Danmark opplevde det svært så kjedelige, å få innbrudd i sitt sommerhus et sted på Sjælland, og de stjal blant annet deres nye skinnsofa. Alle matrielle ting kan jo som kjent erstattes og forsikring er jo også vanlig å få hjelp av i en slik situasjon. Men for denne kunden så fortsatte marerittet. Så fort kunden hadde fått ryddet opp i sitt sommerhus og fått ny sofa på plass, så gjenntok marerittet seg. Kunden og forsikringsselskapet satt nå altså med det andre skadeoppgjøret på svært kort tid. Forsikringsselskapets representant som hadde blitt kjent med våre produkter og tjenester, tok kontakt med oss. Tracker ble innmontert i sofa nr 3 og så gikk det som kunden fryktet, kun få uker etter, sommerhuset hadde fått besøk av ubudne gjester på nytt, og sofa nr 3 var sporløst borte.

Kunde anmeldte såklart innbruddet til det lokale politi som alltid er påkrevet, og kontaktet deretter vår alarmsentral .

Vi sendte straks opp vårt søkefly som på den tiden holdt til på Skien lufthavn Geiteryggen i Norge.

Etter at flyet hadde klatret opp til sin marsjhøyde på ca 10.000 fot får vår søkeoperatør i flyet kontakt med trackeren i den stjålne sofaen. Flyet er på dette tidspunkt så vidt ute over det åpne hav i Skagerrak, kanskje “på høyde” med Grebbestad i Sverige. Signalet peiles ikke overraskende i til retning Danmark og flyet fortsetter sin ferd mot Sjælland, og signalet blir stadig sterkere. Et lite stykke inne over Sjælland holder fortsatt søkeflyet en høyde på 10000 fot, men plutselig endrer signalet retning til å befinne seg bak flyet. Søkeoperatøren i flyet markerer posisjonen hvor signalet endret retning og ber piloten endre kurs og gjøre en god sving ut til høyre eller venstre for så å utføre en såkalt krysspeiling, altså å på nytt navigere mot sterkeste signal. Koordinatet hvor flyets sporlogg viser kryssning viser der hvor signalet befinner seg på landjorden. Søksflyet landet deretter på Roskilde lufthavn og mannskapet tok med seg søkeutstyret over i en bil. Når bilen er ferdig rigget med utstyret varsler mannskapet Dansk politi om at de er på vei til et område som den gang sorterte under Slagelse Politi. De blir enige om å melde tilbake til politiet når de oppnår kontakt med tracker igjen. Da søksmannskaper nærmer seg Høng kommune får de på nytt kontakt med signalet. De parkerer og tar kontakt med Politiet. Politiet kommer raskt til stedet og våre folk veileder politiet i hvordan systemet fungerer. Deretter følger søksbil og politiets patrulje signalet til de kommer fram til en boligadresse og signalet levner ingen tvil om at det peker kun mot denne bolig. En politibetjent ringer på døren til boligen og oppnår kontakt med de som bor der. Samtidig går en annen poltiibetjent sammen med en av våre operatører rundt huset og vår operatør viser at utstyret viser maksimum signalstyrke på husets yttervegg hvor stuen er rett innenfor. Mannen i huset innrømmer at sofaen han har pent plassert foran sin tv i stuen ikke er kommet dit på helt ærlig vis. Han må slå følge med politiet inn på politistasjonen. Våre mannskaper blir dimmitert og returnerer. Vår alarmsentral kontakter kunden som selvfølgelig blir glad for å høre om den vellykede søksoperasjon. Få dager senere får vår kunde sin sofa tilbake og såvidt vi vet har ikke kunden hatt innbrudd eller tyveri fra sitt sommerhus siden. Det har nå altså gått 20 år.