Til innholdet

Alt du trenger å vite om tomgangskjøring

Tomgang betyr å kjøre bilens motor uten at kjøretøyet er i bevegelse. Denne praksisen anses ofte som unødvendig og bortkastet, da det kan føre til økt drivstofforbruk og utslipp. Vi har samlet alt du trenger å vite om tomgangskjøring, hva det er, hvorfor det er skadelig og hvilke tiltak som kan iverksettes for å redusere eller eliminere det.

Hva er den vanligste årsaken til tomgangskjøring?

Den vanligste tomgangstiden er når sjåføren venter på noen eller noe mens motoren går på tomgang. Dette kan skje på parkeringsplasser, utenfor butikker, på flyplasser eller jernbanestasjoner, utenfor skoler, sykehus og andre offentlige steder der sjåføren ikke vil slå av motoren fordi de planlegger å kjøre bort etter kort tid.

Andre vanlige situasjoner der tomgang kan oppstå, inkluderer når sjåføren prøver å varme opp eller kjøle ned bilen før de begynner å kjøre, eller når sjåføren prøver å lade bilens batteri mens motoren går på tomgang.

Uansett situasjon er det alltid best å unngå tomgang så mye som mulig og slå av motoren når du ikke trenger å kjøre bilen. På denne måten kan du spare drivstoff, redusere utslipp og bidra til å beskytte miljøet og helsen.

Hva er den viktigste grunnen til å unngå unødvendig tomgangskjøring?

Den viktigste grunnen til å unngå unødvendig tomgangskjøring er å redusere luftforurensning og beskytte miljøet. Når en bil går på tomgang, frigjør den eksosgasser og skadelige partikler, som nitrogenoksider, karbondioksid og karbonmonoksid, noe som kan skade både menneskers helse og miljøet. Unødvendig tomgangskjøring bidrar også til å øke drivstofforbruket, noe som betyr at du må fylle drivstoff oftere og dermed bruke mer penger på bensin eller diesel. Å unngå unødvendig tomgangskjøring er et enkelt og effektivt tiltak for å redusere luftforurensning, spare drivstoff og beskytte miljøet.

Hva sier loven om tomgangskjøring? Kan jeg få bot? Hvor mye koster det å la bilen stå på tomgang i en time? Svaret på alle disse spørsmålene, og mye mer, finner du her.