Til innholdet

Våknet av tyver som kjørte BMW med 575 hestekrefter ut av gårdsplassen

Tyvene fikk ikke lange kjøreturen med BMW X5M-en før politiet dukket opp

Midt på natten våkner en mann av en lyd utenfor hans bolig på Lidingö i Stockholm. Lyden er høy og den er nærme. Raskt skjønner han at dette er lyden av hans egen bil. Nærmere bestemt en BMW X5M med 575 hestekrefter under panseret. Det er med andre ord ikke et tyveri som skjer i det stille.

- Det er freidig å gå inn på en annen persons eiendom å stjele noe uansett. Men når bilen du stjeler er spekket med M-pakke og har 575 hester, er dette et tyveri som bokstavelig talt vekker oppmerksomhet, sier Espen Ranvik, administrerende direktør i GSGroup.

Bileieren selv er nok ikke den eneste som får med seg at BMW-en skrenser ut av gårdsplassen midt på natten.

- Det å kikke ut av vinduet og se de røde baklysene i det bilen forsvinner ut av ens egen gårdsplass midt på natten - det må jo være som et mareritt, og noe man håper aldri skjer, sier Ranvik.

Sporingsteknologi gir politiet et fortrinn

Spørsmålene melder seg fort. Hvordan har de kommet seg inn i bilen? Begge nøklene er inne i huset. Nå haster det imidlertid å få koblet på flere ressurser for å få bilen tilbake.

X5-en er utstyrt med sporingsenheten Spotguard fra GSGroup. Kunden ringer alarmtelefonen og forteller hva som har skjedd. Det blir umiddelbart startet søk etter BMW-en forklarer salgsdirektør Recovery i GSGroup, Klas Wassberg,

- Vi får etter kort tid posisjon på bilen og kontakter politiet som sender ut mannskap og sikrer bilen i Sigtuna, 50 km nord for tyveristed. Politiet tar deretter bilen inn til teknisk undersøkelse for å sikre fingeravtrykk og DNA. Dette er en unik mulighet for sporsikring og videre etterforskning, sier Wassberg.

Tre ulike radioteknologier gir gode resultater

Siden 1992 har GSGroup jobbet og utviklet sporingsteknologi, og i løpet av den tiden har mye skjedd.

- Vi bruker nå tre radioteknologier når vi jakter på stjålne biler. Den første gir oss den fordelen av å få snevret inn området bilen befinner seg i raskt. Når politiet i samarbeid med oss rykker ut kan vi begynne å ta i bruk en annen teknologi som er best på å peile seg inn på et mindre og avgrenset område. Vi ser at dette har en stor betydning for oss, for det haster å få tatt tyvene før de kjører de ut av landet, sier Wassberg.

Det er nemlig ikke mange slike biler som blir funnet igjen så raskt. De fleste av akkurat denne typen blir borte for alltid, når tyveriet først er et faktum.

- Man mistenker at det er profesjonelle ligaer som stjeler slike biler, og BMW-er av denne typer er spesielt populære, sier Wassberg.

BMW-en er en 2017-modell og har en markedsverdi på litt over en halv million svenske kroner

 

 

Relaterte nyheter